V četrtek, 16. novembra, smo trije dijaki četrtih letnikov – Sara, Azur in Anej – skupaj s profesorico Danijelo Horvat in 19 dijaki iz drugih slovenskih šol obiskali evropsko prestolnico – mesto Strasbourg, kjer smo ostali do sobote. Po naporni vožnji smo si najprej ogledali najpomembnejše znamenitosti mesta, med drugim strasbourško notredamsko katedralo, eno največjih cerkev na svetu, ter »Malo Francijo,« najznamenitejši predel mesta Strasbourg.

Vrhunec našega obiska je bil petek, ko smo obiskali Evropski parlament, dijaki pa smo lahko za en dan prevzeli vlogo evropskih poslancev. V okviru projekta Euroscola,ki ga nekajkrat letno organizira Evropski parlament, se nas je v Veliki dvorani Evropskega parlamenta zbralo več kot 575 dijakov iz  kar 22 članic Evropske Unije. Vse sodelujoče države in šole so se najprej predstavile, nato so nam pa bile predstavljane inštitucije in delovanje Evropske unije. Prav tako smo lahko tudi postavili vprašanja o aktualnih problemih Evropske unije enemu izmed podpredsednikov Evropskega parlamenta.

Osrednji del dogodka je bila razprava, v kateri smo dijaki predlagali rešitve za probleme Evropske unije ter o njih tudi razpravljali v slogu pravih evropskih poslancev. Razdelili smo se v šest delovnih skupin, vsaka od teh pa je iskala rešitve za posamezno tematsko področje. Naša skupina se je ukvarjala s problematiko begunske krize, migracij in integracij v Evropski uniji. Najprej smo izvolili govornika in zapisnikarja, nato pa razpravljali o možnih rešitvah in ukrepih, ki bi jih morala prevzeti in izvajati Evropska unija. Različne predloge rešitev smo lahko v skupini z glasovanjem sprejeli ali zavrnili.

Na zaključku dogodka so govorniki delovnih skupin na kratko predstavili sprejete sklepe, vsi udeleženci Euroscole pa smo nato demokratično glasovali, ali naj Evropska unija prevzame predstavljene sklepe ali ne. Sledil je še finale kviza »Eurogame,« z evropsko himno pa se je naš obisk Evropskega parlamenta zaključil. Polni znanja o delovanju Evropske unije in z novo izkušnjo aktivnega sodelovanja v evropski demokraciji smo se naslednji dan odpravili nazaj proti Sloveniji. Kdo ve, mogoče pa bo kdo izmed nas nekoč sedel v parlamentu kot pravi evropski poslanec.

Anej Ogrizek, 4. A


(Število obiskov: 50)
Dostopnost