Nedelja, 1. 5. 2022

Zjutraj smo kovčke smo naložili v kombije in se, polni pričakovanj, končno odpravili v Španijo. Po pristanku so nas Španci pobrali na letališču in nas odpeljali domov. Ko smo se vsi malo odpočili pa smo se spet srečali in se dobili v baru. Pot smo nadaljevali v lokalni piceriji. Po večerji smo se poslovili in se odšli domov odpočiti.

Ponedeljek, 2. 5. 2022

V ponedeljek smo se zjutraj srečali v šolski knjižnici. Toplo so nas sprejeli s tradicionalnimi španskimi in maroškimi jedmi. S polnimi želodci smo se sprehodili po šoli: predstavili so nam španski šolski sistem in svojo ustanovo. Po ogledu smo igrali odbojko, košarko in tenis. Popoldne so nam naši gostitelji razkazali svoje mesto. Videli smo veliko telovadnico, očarljiv park s potočkom, račkami in bujnim rastlinstvom.
Po krajši siesti doma smo se spet srečali doma.

Torek, 3. 5. 2022

V torek smo se zjutraj zbudili in pojedli zajtrk, da smo si pridobili energijo za dan, ki je bil pred vrati. Zbrali smo se pred šolo in se z avtobusom pripeljali v Cartageno. Ko smo stopili z avtobusa, smo bili vsi po vrsti očarani nad lepoto tega mesta. Cartagena ima zelo bogato zgodovino že od rimskih časov, zato smo najprej obiskali rimski muzej in si ogledali forum, po katerem smo se lahko tudi sprehodili. Nato smo se po zalivu zapeljali z ladjico, na kateri so nam povedali nekaj zanimivosti. Videli smo obrambne zidove in se sončili, ker smo bili vsi zelo utrujeni pa smo nekateri tudi malo zadremali.

Kmalu smo postali lačni, zato so nas naši španski prijatelji odpeljali v italijansko restavracijo. Jedli smo pizzo ali pa testenine, presenetilo pa nas je to, da je bila
voda precej dražja kot pri nas. Ob hrani, ki je bila odlična, smo se kar nekaj časa družili, po kosilu pa smo šli še na sladoled.

Pozneje smo si šli ogledat še en muzej in rimski kolosej ter naredili ogromno fotografij, saj nas je njegova lepota presenetila. Nato smo imeli še nekaj prostega časa
za sprehod po mestu, občudovanje stavb in nakup spominkov. Utrujeni, vendar zadovoljni z novo izkušnjo smo se vrnili v Albatero.

Sreda, 4. 5. 2022

Naspani smo se zbudili v špansko jutro. Španske družine so nam priskrbele odličen zajtrk, da smo si pridobili moči za cel dan. Odpravili smo se v šolo, kjer so nas že čakale prve aktivnosti. Razdelili smo se v manjše skupine in začeli z urejanjem kotička pred šolo. S pomočjo tabličnih računalnikov smo naredili načrt, kako bi prostor spremenili. Z napotki, da bi bil prostor čim bolj naraven oz. ekološki in na poudarku recikliranja smo prišli do odličnih idej. Kasneje je vsaka skupina predstavila svoje ideje in na koncu smo izbrali zmagovalno idejo. Kasneje smo prisluhnili zanimivi in poučni predstavitvi španskih dijakov, ki so med poukom delali na projektu s katerim so poskušali ustvariti učilnico, s katero bi potrošili čim manj električne energije. Nato smo imeli še možnost sami skleniti električni krog.

Odpravili smo se domov in tam imeli tradicionalna španska kosila z družinami. Po kratkem počitku smo vsi skupaj odhiteli na vlak, ki je bil na poti v Elche. Tam smo imeli čas za nakupovanje v ogromnem nakupovalnem centru in se skupaj odpravili na večerjo v špansko restavracijo. Na poti domov smo nestrpni gledali tekmo med Real Madridom in Barcelono. Za Špance je bila to zelo pomembna tekma in so zaradi tega nekateri tudi potočili solze sreče. Ko smo v poznih urah prišli nazaj domov smo se še malo skupaj zabavali in se utrujeni, vendar z nepozabnimi spomini odpravili v posteljo.

Četrtek, 5. 5. 2022

V četrtek smo se dobili pred šolo ob 8.00. Odpravili smo se do bio plantaž s sadjem. Tam smo z lastnikom opravili ogled po njegovem ozemlju. Povedal nam je vse kar moramo vedeti o sajenju, gnojenju, časovnih obdobjih in katero sadje ima. Zelo zanimivo je bilo to, da smo lahko probali in celo s seboj vzeli sadje. Ogledali smo si drevesa pomaranč, limon, grenivk, mešanic pomaranče in limone, pomelo, rdeče pomaranče… Na koncu ogleda smo lahko probali njihov domač sok, kose sadja, kruh z oljem in na koncu smo dobili še darilo za svoje družine.

V začetku popoldneva smo se tudi odpravili v Murcijo. Tam smo najprej odšli v kitajsko restavracijo. Poskušali smo različne kitajske jedi in se družili med seboj. Po dolgem kosilu smo se sprehodili po ulicah in opazovali mestne zgradbe. Hodili smo dobre pol ure preden smo se odločili, da bi radi poskusili posebne wafle s čokolado. Bližala se je ura odhoda zato smo odšli proti avtobusni postaji. Iz Murcije smo odšli okoli 18:00 ure. V tem dnevu nam je šola organizirala šolske dejavnosti takoj po ogledu mesta. Igrali smo štafete, košarko in odbojko. Vse to je trajalo do okoli 23:00 ure kadar smo tudi odšli domov na večerjo z družinami.

Petek, 6. 5. 2022

V petek, 6. 5 smo zadnji dan našega druženja v šoli začeli s pogovarjanjem, s španskimi dijaki. Priložnost smo se imeli z njimi bolje spoznati. Dobili smo boljši vpogled v kulturne razlike in podobnosti med državama kot tudi med najstniki. Čeprav je jezik določenim predstavljal oviro in so bili nekateri precej sramežljivi smo se med seboj hitro ujeli in v zelo kratkem času sklenili veliko prijateljstev. Za tem smo se udeležili vaje šolskega orkestra, na kateri je igralo tudi nekaj naših dijakov. Po končanih aktivnostih v šoli smo si vzeli nekaj časa za počitek.

Ob šestih popoldne smo se s starši naših španskih gostiteljev ponovno srečali v šoli. Ogledali smo si zaključno, kulturno prireditev, v kateri smo sodelovali
tudi sami. Prejeli smo certifikate o sodelovanju in odrecitirali krajši govor. Po prireditvi smo bili vsi, skupaj s profesorji povabljeni na večerjo na prostem. Okrog polnoči smo se dijaki udeležili koncerta popularnega španskega glasbenika. Pred začetkom smo se imeli priložnost pogovarjati z ostalimi španskimi najstniki. Noč je bila nepozabna, vsi smo plesali, nekateri celo do naslednjega jutra.

Sobota in nedelja, 7. in 8. 5.2022

Danes je bil cel dan namenjen druženju med samimi dijaki. Vsi skupaj smo tako z vlakom odšli v obmorsko mesto Alicante. Sprva smo se sprehajali po sončnem mestu, nato pa smo odšli na kosilo v bližnjo restavracijo, kjer smo si privoščili sočno špansko paello, nasitno lazanjo ter razne vrste rib, rakcev in kalamarov.

Po kosilu smo se odpravili na plažo, ki je bila začuda polna ljudi. Tam smo se sončili, pogovarjali ter igrali igre. Nekateri Slovenci smo se tudi kopali, drugi
pa so šli na lov za spominki, razglednicami in skritimi kotički mesta. Domov smo z vlakom prišli okoli enajste ure in takrat pojedli večerjo. Zabave pa nam še kar ni bilo dovolj, zato smo vsi skupaj odšli še v lunapark v Albateri in skupaj preživeli še zadnji večer v Španiji.


(Število obiskov: 119)
Dostopnost