Med 19. in 27. junijem 2017 sem se ponovno udeležila seminarja kemije v »Raziskovalnem središču  Petnica« (blizu Valjeva v Srbiji).

Po udeležbi na zimskem seminarju od 8. do 14. marca 2017 sem bila ponovno pozvana – tokrat na »Vadbeni seminar kemije« s poudarkom predvsem na praktičnem delu v laboratoriju.

Najprej smo imeli 3 dni predavanja o kvantitativni in kvalitativni ter analizni kemiji, optičnih metodah instrumentalne analize, analizni elektrokemiji … Nato smo pridobljeno znanje uporabili tudi v laboratoriju, kjer smo delali različne poskuse. Raziskovali smo količino klorida v vodi, maso kovin v kovancu, vsebnost fosforne kisline v kokakoli in kofeina v kavi, različne pigmente v listju, sestavo tablete …

Na koncu smo vse skupaj samo še strnili v poročilo.

V tako kratkem času se naučiti toliko novih stvari, je skoraj nepredstavljivo. S ponovnim obiskom »Raziskovalnega središča Petnica« sem nadvse zadovoljna, saj sem lahko opravljala poskuse, ki jih pri običajnem pouku nikoli ne delamo. Celo na fakultetah je študentom onemogočeno delo z nekaterimi aparaturami, ki smo jih mi lahko uporabljali.

Mnogo je razlogov, zaradi katerih mi bodo dnevi in noči, preživeti v laboratoriju srbskega instituta, ostali v trajnem spominu. To izjemno doživetje, pri katerem ne gre le za spajanje molekul … Prepričana sem, da so raziskovanje novih krajev, učenje tujega jezika »mimo grede« in spletanje novih prijateljstev nova spojina, ki presega meje periodnega sistema in vzpodbuja najstniško zvedavost.

Zato za dosego svojega cilja naredi korak naprej!

Prijavi se tudi TI, ne bo ti žal!

Dominika Mlakar, 4. a

*kdo tam poje


(Število obiskov: 37)
Dostopnost