V luči zmanjševanja učinka globalnega segrevanja in težnji po večji uporabi javnega prometa, so dijaki 3.a pri geografiji dobili nalogo, da razmislijo, katera je njihova sanjska destinacija v Evropi. Nato so preverili različne oblike javnih prevozov (vlak, avtobus, trajekt) in poiskali najhitrejšo in najbolj optimalno pot do nje. Prišli so do zanimivih rezultatov.

Barcelona je oddaljena približno 1500 km. Do tja vozi direktni avtobus iz Ljubljane. Vožnja traja 24 h in 30 min, stane pa 61 eur. Barcelona je mesto, ki ima veliko turističnih znamenitosti. Tam si lahko med drugim ogledate nogometni stadion Santiago Bernabeu, baziliko Svete družine, park Guell, sprehodite po slikoviti ulici La Rambli, zato se mesto splača obiskati  za vsaj teden dni.

Tudi do Islandije se da priti z javnim prevozom. Oddaljena  je 3324 km, vožnja z vlakom in trajektom pa traja približno 95 ur. Cena v obe smeri je 905 eur  in zajema 32 urno vožnjo z vlakom (1750 km: Ljubljana-Munchen-Hamburg-Fredericia-Aalborg-Hjorring-Hirtshals) in 63 urno vožnjo s trajektom (1574 km, od Hirtshalsa do edinega pristanišča za trajekte v Seydisfjorduru). Na Islandijo vabijo predvsem naravne znamenitosti, slapovi, delujoči vulkani, gejziri, kopališča na prostem.

Z vlakom oz. avtobusom je dosegljivo tudi znano smučarsko središče Alpe d’Huez na jugovzhodu Francije. Celotno potovanje traja nekaj več kot 16 ur in pol, vožnja v eno smer pa stane med 150 in 275 evrov. Razlika v ceni je odvisna od vlaka, s katerim potuješ, in od razreda, v katerem potuješ. Potovali bi skozi Milano do Grenobla, tam bi pa presedli na avtobus do končne destinacije. V okolici naselja je pozimi skoraj 250 km smučarskih prog, poleti pa se lahko peš ali s kolesom vzpnemo na okoliške hribe in gore.

Z javnim prevozom v »Mesto luči« oz. »Prestolnico romantike«. Da, tudi Pariz lahko obiščemo na tak način.  Razdalja med Ljubljano in Parizom je 1248 km, čas potovanja s flixbusom pa je 21 ur in 6 min. Približna cena prevoza v obe smeri znaša 180 evrov. Direktnega avtobusa sicer ni, zato je potrebno prestopiti v Lampugnanu, v Italiji. Ta nas nato odloži  na robu starega dela mesta, v območju Bercy Seine. V mestu so številne kulturne znamenitosti, številni muzeji, galerije, cerkve, vrtovi ob palačah in seveda največja znamenistost, Eiflov stolp.

Ena od manj znanih, za nekoga pa sanjska destinacija je naselje Kakslauttanen na Finskem. To je kraj na severu Finske, ki nudi ogromno ponudbo nastanitve in različno paleto turističnih dejavnosti, od safarija s konji in safarija s haskiji do ogleda muzeja o Samijih in čarobnega praznovanja božiča s samim Božičkom. Potovanje z javnim prevozom bi trajalo štiri dni, vendar potovanje vključuje tudi vmesne enodnevne izlete po nekaterih evropskih prestolnicah; Bratislavi, Varšavi, Talinu in Helsinkih. Potovanje večinoma poteka z vlakom, krajši kos poti pa tudi s trajektom. Za vožnjo z vlakom si je najbolje priskrbeti Interrail Eurail Pass, vozovnico, s katero lahko v roku enega meseca potujete z neomejenim številom vlakov po vsej Evropi. Cena za dijake znaša 201 €. Čez Finski zaliv pa bi uporabila trajekt Eckerö Line, dvosmerna vozovnica stane 22,46 €.

Do glavnega mesta Danske, Kopenhagna, ki je od Ljubljane oddaljeno 1380 km, se najbolj udobno pride z vlakom. Vožnja z vmesnimi prestopanji v Nürnbergu, Hamburgu ter Federici traja 24 ur, cena prevoza pa je 310 eur. Mesto in okolica ponujata širok nabor znamenitosti, od zabaviščnega parka Tivoli, palač Christiansborg in Rosenborg, pristaniškega dela Nyhavn, gradu Amalienborg, do kipa male morske deklice in rojstne hiše Hansa Christiana Andersena. Mesto z okolico je vredno ogleda čez vse leto. Potovanje lahko še podaljšamo z obiskom sosednje Švedske.

Tudi v čudovito Grčijo se lahko pride z javnim prevozom. Nekomu je sanjska destinacija obmorsko mesto Parga. Potovanje bi začeli v Italiji, kjer bi se iz Trsta z vlakom odpeljali do pristanišča Falconara Marittima. Vožnja traja 5 ur in 38 minut. Pot bi nadaljevali s trajektom, do grškega pristaniškega mesta Igoumenits. Ta del poti bi trajal 15 ur in 30 minut. Od tam je samo še 40 minut vožnje do sanjske Parge. Cena prevoza v eno stran je 206,50 eur, prevozili bi pa 1342,71 km.

Katera pa je tvoja sanjska destinacija? Se da priti do nje z javnim prevozom? Si upaš na pot?


(Število obiskov: 79)
Dostopnost