Med 11. in 13. decembrom, sva dijaka četrtega letnika gimnazije, Gal in Matic, skupaj s profesorico Danijelo Horvat in 22 dijaki iz drugih slovenskih šol, obiskala Strasbourg. Glavni namen je bil sodelovati na Evrošoli, ki se je odvijala v Evropskem parlamentu.

Po dolgi vožnji smo si prvi dan najprej ogledali znamenitosti mesta, notredamsko katedralo, predel »Mala Francija« s tipičnimi predalčnimi hišami ter božični sejem. Žal je ta dan deževalo, tako da je bil ogled bolj površen. Dan smo zaključili z večerjo s tipičnimi francoskimi jedmi.

Drugi dan smo obiskali Evropski parlament. V okviru projekta Evrošola, ki ga nekajkrat letno organizira Evropski parlament, se nas je v Veliki dvorani Evropskega parlamenta zbralo več kot 400 dijakov iz  kar 19 članic Evropske Unije. Vse sodelujoče države in šole so se najprej predstavile. Sledilo je krajše predavanje o temeljih Evropske unije, dijaki pa smo lahko tudi postavili vprašanja o aktualnih problemih Evropske unije enemu izmed podpredsednikov Evropskega parlamenta. V drugem delu dneva smo se razdelili v šest delovnih skupin, vsaka od teh pa je iskala rešitve za posamezno tematsko področje. Naša skupina se je ukvarjala s prihodnostjo Evropske unije. Vsaka skupina je izvolila govornika in zapisnikarja, nato pa smo razpravljali. Skupine so bile narodnostno zelo mešane in prav zanimivo je bilo sodelovati v debati s tako različnimi mnenji o prihodnosti Evrope. Zanimivo je bilo tudi slišati vse te različne verzije angleškega jezika, ki so jih govorili posamezniki. Na zaključku dogodka so govorniki delovnih skupin na kratko predstavili sprejete sklepe, vsi udeleženci pa smo nato demokratično glasovali, ali naj Evropska unija prevzame predstavljene sklepe ali ne. Tako kot pravi poslanci pri svojem delu. Sledil je še finale kviza »Eurogame,« z evropsko himno pa se je naš obisk Evropskega parlamenta zaključil. Sledil je še en večerni obisk mesta. Tokrat nas je pričakalo lepo, ampak mrzlo vreme. Zanimivo se nam je zdelo, da se je božični sejem zaprl zelo hitro. Točno ob osmih so bile namreč vse stojnice pospravljene.

Zadnji dan je po jutranjemu obisku supermarketa sledila pot domov. Čas smo si krajšali z gledanjem filmov in pogovorom z ostalimi udeleženci. Pot se je na koncu precej podaljšala, saj smo zaradi obilnega sneženja prišli domov dobre tri ure kasneje, kot je bilo načrtovano.

Zaključiva lahko, da je bil obisk ne samo poučen, ampak tudi zanimiv.

Galerija slik

Gal in Matic, 4.a


(Število obiskov: 44)
Dostopnost