Ker se dijakinje učimo španščino že tri oziroma štiri leta, smo pri pouku skupaj s profesorico sklenile, da je naše znanje treba preizkusiti v praksi in da je čas, da iz prve roke spoznamo kulturo in ljudi, ki so razlog, da smo se nad tem jezikom sploh navdušile. S tem razlogom smo se v četrtek 1. 2. odpravile v čudovito obmorsko mestece Valencia, kjer smo štiri dni odkrivale vse od njenih najbolj znanih znamenitosti, do tistih malo bolj skritih uličic, ki so nam pričarale pravi španski pridih. V četrtek smo v popoldanskih urah pristale na letališču, ki je bilo prvo postajališče naše dogodivščine, ter se kasneje s podzemno železnico odpeljale do našega apartmaja v samem centru mesta. Razdelile smo se po sobah, ter ga mahnile v trgovino, kjer nam ni preostalo drugega kot že na samem začetku uporabiti znanje naše spanščine, saj so naši trebuščki že pošteno krulili. Skuhale smo si večerjo in odšle spat, saj smo vedele, da nas najzanimivejši del našega izleta še čaka.

Naslednje jutro smo zgodaj vstale in niti malce muhasto vreme nam ni pokvarilo navdušenja pri prvem stiku z Valencio. Z mestnim avtobusom smo se odpravile v Oceonografic, kjer smo kot majhni otroci, navdušeno opazovale vse od majhnih ribic, pa do pravih morskih zverin. Posebno so nas navdušile številne vrste meduz, morski psi ki so plavali nad nami in pingvini ki so nam pozirali ob šipi, da smo lahko naredile čudovite fotografije. Obisk Oceanografica smo zaključile z ogledom predstave v delfinariju, kjer nam je delfinja družina dokazala kako inteligentne živali delfini so.

S tem se naš dan še ni končal. Naša radovednost se je še vedno stopnjevala, zato smo se po tipičnem španskem obroku, odpravile še v Museo de Ciencias, kjer smo čas, ki nam je bil na voljo z lahkoto napolnile s številnimi različnimi eksperimenti, zanimivimi dejstvi in predmeti, ki so nam pričali o preteklosti, ter o prihodnosti, ki nas še čaka.

Polne novega znanja smo se odpravile v apartma, se malce odpočile, ter se odpravile v mesto. Valencia je ob večernih urah čisto drugačna. Ulice so se napolnile z ljudmi in z glasbo, slišale smo jezik, ki nam je tako všeč in vonjale pomaranče, ki so krasile skoraj vsako ulico.

V soboto smo spale malce dlje, nato pa smo se odpravile na tržnico, kjer smo si vzele čas za majhne nakupe. Vreme je bilo skoraj poletno, zato smo si privoščile jutranjo kavico in churrose, nato pa smo odšle na obalo. Ko smo pred nami videle morje, smo brž stekle do njega, malce namočile noge v morje, nato pa se sprehodile po plaži. Obisk obale se je zaključil z odlično paello, ki smo jo pojedle ob pogledu na sončno nebo in valove. Soboto smo zaključile z ogledom Museo Taurino, kjer smo se seznaile z zgodovino in sedanjostjo njim tako pomembnih bikoborb.

V nedeljo je bil čas za odhod, a smo ga vseeno izkoristile do zadnje minute.  Sprehodile smo se do Museo de Fallas, ki je bil s svojimi številnimi zainimivimi skulpturami vsekakor vreden ogleda. V popoldanskih urah smo še zadnjič pomahale Valencii v slovo in odšle na letališče.

Ko smo pristale, smo bile vesele snega in domače postelje, a vseeno smo soglasno odločile, da bomo Španijo zagotovo še obiskale.

Galerija slik. 

Eva Šrimpf, dijakinja 4.B


(Število obiskov: 49)
Dostopnost