V petek, 18.11.2016 smo se dijaki gimnazije v Postojni v okviru krožka Družboslovje v praksi skupaj z dijaki gimnazije Ilirska Bistrica odpravili na ekskurzijo oziroma terensko delo (v okviru geografije in zgodovine) v slovensko Primorje. V jutranjih urah smo iz Postojne krenili proti slovenski obali in se najprej ustavili na Socerbu, kjer je prelep razgled na slovensko Istro in Trst. Vendar pa ta dan nismo imeli sreče z vremenom, saj nam je gosta megla zastirala pogled naokoli. Tu je sledila razlaga osnovnih geografskih značilnosti slovenske Istre oziroma Koprskega primorja. Tu se nam je ponudila tudi možnost kratkega ogleda Socerbske jame.

Vir: Geografija z razgledom na morje | Facebook

Nato smo se razdelili na dve skupini. V prvi so bili dijaki, ki so izbrali zgodovino. Ti dijaki so šli v Kopru na obisk v italijansko gimnazijo in Pokrajinski muzej.

V drugi skupini pa smo bili dijaki, ki smo so izbrali geografijo. Pot smo nadaljevali proti Strunjanu. Tam smo pod mentorstvom profesoric UP FHŠ Oddelka za geografijo ob morju izvedli hidrogeografsko vajo (merili smo lastnosti vode morja in bližnjega potoka) in se poučili o geomorfologiji.

terenskodelo2  terenskodelo3

Foto: Katja Braniselj

Po končanih vajah smo pot nadaljevali proti Kopru, kjer smo po večih skupinah kartirali funkcije stavb v starem mestnem jedru Kopra s pomočjo GIS aplikacije na pametnih telefonih. Nastale rezultate smo si nato ogledali in jih povzeli v prostorih fakultete. S tem smo tudi zaključili ekskurzijo in se z lepim dnevom za seboj odpravili proti domu.

Maruša Knap, Katja Braniselj, Patricija Fabjan


(Število obiskov: 38)
Dostopnost