Od 24. 8 do 28. 8. 2015 je na Filozofski fakulteti potekal prvi poletni raziskovalni tabor spletne slovenščine za srednješolce JANES.  Udeležilo se nas ga je 22 dijakov iz različnih koncev Slovenije.

Ukvarjali smo se s spoznavanjem in raziskovanjem besedilnih korpusov ter standardne in nestandardne slovenščine.

Vsi dnevi so v osnovi potekali enako: dopoldne predavanje in vaje z enim od profesorjev z Oddelka za prevajalstvo, ki se na Filozofski fakulteti ukvarjajo s to temo (korpusno jezikoslovje in jezikovna tehnologija), po kosilu pa še raziskovalna delavnica o predavani temi.  Zvečer je sledilo razvedrilo.

prispevek1

Prvi dan so nam najprej predstavili, s čim se bomo ukvarjali v naslednjih dneh, in tako so nam predstavili korpuse.

Besedilni korpusi so obsežne zbirke realnih besedil v elektronski obliki. Besedila so zajeta iz različnih virov. Z besedilnimi korpusi tako

dobimo jezikovne vzorce in trende. Slovenski jezik ima kar nekaj korpusov, a mi smo najpogosteje uporabljali najnovejšega – korpus Janes (zbirka spletne slovenščine). Zvečer smo se pozabavali na standup večeru z Boštjanom Gorencem Pižamo.

Drugi dan smo spoznali razliko med standardno in spletno slovenščino ter se malce ukvarjali s slovenskim pravopisom, zvečer pa smo imeli voden ogled Ljubljane, ki so ga poimenovali Literarne poti Ljubljane.

Tretji dan je bil meni osebno najbolj naporen, a sem kljub temu uživala. Imeli smo različna predavanja – Moč besed, Razvezani jezik, Frazeologija v spletni slovenščini. Vaje in delavnice na to temo so bile zelo zabavne, saj smo iskali frazeme na spletu in spoznali, da se pojavlja veliko novih, zanimivih frazemov, ki niso značilni za standardno slovenščino.  Tudi ta večer smo se imeli lepo, saj smo si lahko ogledali Film pod zvezdami (letni kino na Kongresnem trgu) ali film v ljubljanskem Kinodvoru.

Četrti dan smo spletno slovenščino primerjali z govorom.  Na moje presenečenje je bilo kar nekaj razlik, a  vseeno se veliko pogosteje v spletni slovenščini piše tako, kot se govori in ne po slovenskem pravopisu. Večer smo preživeli v družbi Andreja Rozmana Roze in njegove gledališke predstave Simplozij.

Peti in pravzaprav zadnji dan je potekal bolj sproščeno in manj naporno, saj smo debatirali o slovenščini v stiku z drugimi jeziki. Spoznali smo uporabo tujih besed skozi zgodovino, po kosilu pa smo se že začeli pripravljati na zaključno predstavitev.

Na predstavitvi smo predstavili svoje nove ugotovitve in kar velika večina nas je bila nad rezultati presenečena. Prepričana sem, da smo se vsi naučili nekaj novega in se ob tem zelo zabavali. Navezali smo nove stike in ustvarili nova prijateljstva. In kljub temu da smo kar nekaj časa preživeli v računalniški učilnici, smo po mojem mnenju imeli dovolj prostega časa tudi za spoznavanje Ljubljane in njenih lepot.

Jaz osebno sem na taboru neizmerno uživala in z veseljem bi tabor priporočila vsem, ki jih zanima slovenski jezik. Hkrati pa morda tudi tistim, ki jim slovenščina ni ravno pri srcu, da bi morda spoznali, da slovenščina vseeno ni tako »zatežena«, kot se zdi na prvi pogled. Saj kot pravi slogan tega tabora: »Tut drgač se da to napisat«.

prispevek2

Anja Muha, 4. c


(Število obiskov: 14)
Dostopnost