Na Finsko smo odšli z veliko vprašanji, kaj vse nas čaka, predvidevali pa smo, da bo hladnejše ozračje in veliko snega. Toda zaradi podnebnih sprememb ni bilo tako. Sneg se je stopil in vseh pet dni je bilo le malo stopinj pod lediščem, kar je nenavadno, saj je po besedah Fincev tam ob tem času po navadi tudi do minus dvajset stopinj celzija. Pričakovali smo tudi drugačen šolski sistem, saj je bilo velikokrat rečeno, da imajo Finci enega izmed najboljših in popolnoma drugačnega. Niso se zlagali, saj se bistveno razlikuje od našega.

V nedeljo smo se zbudili zgodaj zjutraj in se s kombijem odpravili proti letališču Marco Polo v Benetkah, kjer smo nestrpno čakali na letalo. Ko smo prispeli v Helsinke, smo bili zelo veseli, saj so nas tam pričakali trije finski učenci, ki so nas z avtobusom pospremili do Jyvaskyle. Tam smo končno spoznali naše finske gostitelje. Še isti večer smo se pri njih udobno namestili.

V ponedeljek smo se spoznavali ob igranju zanimivih iger. Primerjali smo našo in finsko šolsko kuhinjo ter bili presenečeni, ko smo ugotovili, da imajo brezplačno malico. Popoldan pa smo preživeli z našimi gostitelji in še bolje spoznali njihove družine ter način življenja.

Torek je bil veliko produktivnejši, saj smo dopoldne razvijali projekte o dobrobitu, zvečer pa smo se odpravili v lokalno igralnico in se streljali z laserji.

V sredo smo sodelovali tudi pri pouku in ugotovili, da je v finskih šolah veliko razvitejši tehnološki sistem, saj pri pouku uporabljajo računalnike. Učitelje pa kličejo kar po imenih in na splošno so ure zelo sproščene. Presenečeni smo bili tudi nad tem, koliko mleka popijejo na Finskem. Pijejo ga pravzaprav tudi zraven pire krompirja in pečenega lososa. Zvečer smo imeli turnir biljarda, ki je zelo popularen na tamkajšnji šoli, saj ga igrajo skoraj vsak odmor. Poleg mize za biljard, ki stoji v glavnem prostoru, imajo tam še namizni tenis in namizni nogomet.

V četrtek smo končali projekte o dobrobitu in jih tudi predstavili. Z družinami pa smo preživeli zadnjo noč.

Naslednji dan smo z avtobusom šli v Helsinke, kjer smo občudovali krasne arhitekturne stvaritve. Med drugim smo si ogledali tudi moderno galerijo Scandinavian Pain in knjižnico. Knjižnica se nam je zdela nenavadna, saj je bilo v njej zelo glasno in vse natrpano. Presenetilo nas je, da so tla valovita in strop poševen. Zvečer smo se v solzah poslovili od naših novih prijateljev. Prenočili smo v majhnem hostlu, ki je bil umazan, vendar smo kljub temu imeli sproščen večer. Izmučeni in polni lepih spominov smo zjutraj zapustili Helsinke in z letelalom poleteli proti Ljubljani.

Galerija slik

Tina Bajec, Vita Kontelj, Zala Kolmanič, 3. b


Vtisi in misli po vrnitvi iz Finske

V tem času, ko smo bili na Finskem smo spoznali veliko novih ljudi. Všeč mi je bilo, saj smo imeli veliko različnih aktivnosti tako s šolo kot samo z dijaki popoldan. Zaradi tega smo se lahko veliko družili. Med aktivnostmi smo si tudi sproti ogledovali mesto in znamenitosti. Všeč mi je bilo, saj smo v kratkem času veliko spoznali.

Zoja Levec

Izmenjava na Finskem je bila nova izkušnja, ki mi bo v spominu ostala za vse življenje. Spoznavanje novih ljudi, druženje s finskimi vrstniki in spoprijemanje z nepričakovanimi situacijami so le nekatere izmed novih življenjskih izkušenj, ki mi jih je dal obisk Finske. Finski dijaki so se zelo potrudili pri organizaciji dejavnosti in aktivnosti, kar je bilo zelo lepo in hitro sem se počutila dobrodošlo.

Neža Vadnov

Izmenjava na Finsko je bila vsekakor nepozabna izkušnja, saj nisem imela nobenih pričakovanj ali predstav. Okolje v katerega smo prispeli je bilo popolnoma drugačno, vse je bilo v večjem merilu, stavbe široke in narazen, ceste prav tako, jezera smo srečevali vsakih nekaj sto metrov. Finci, kolikor so označeni za zadržane, so nas sprejeli z odprtimi rokami, imela sem skrbne in prijazne gostitelje in prijetno bivanje. Šola in njihov sistem se je zdel skoraj brezhiben z njihovim tempom življenja ter sproščenostjo. Muzej umetnosti, osrčje Helsinkov, muzej arhitekta Alta in druge znamenitosti so brez dvoma navduševale. Vzpostavljanje novih prijateljstev ob raznih igrah ter povezovanje z mojo gostiteljico in njeno družino, pa se mi bo gotovo vtisnilo najbolje v spomin.

Julija Petrovčič

Na Finsko smo odleteli z nevednostjo, kaj nas vse čaka, predvidevali smo da bo hladnejše ozračje, da bo veliko snega, ampak zaradi podnebnih sprememb temu ni bilo tako. Sneg se je stopil in stopinj je bilo vseh pet dni ponavadi malo pod lediščem, kar je, kot že povedano nenavadno, saj je po besedah Fincev tam ponavadi tudi do minus dvajset stopinj celzija. Pričakovali smo tudi drugačen šolski sistem, saj je bilo velikokrat rečeno, da imajo Finci enega izmed najboljših šolskih sistemov. Niso se zlagali, saj se njihov sistem bistveno razlikuje od našega.

Tina Bajec

Naš teden na Finskem mi bo za vedno ostal v lepem spominu. Spoznal sem veliko novih ljudi, poskušal nove jedi ter se zabaval 24 ur na dan.

Matej Trošt

Finska nam je ponudila pogled v popolnoma drugačno kulturo, nam neznano. Z novimi prijatelji smo raziskovali njihovo rodno mesto ter spoznavali njihove navade. Poleg pestrega programa, ki so ga pripravili finski profesorji, smo tudi prosti čas preživljali skupaj. Naš program je bil zapolnjej z različnimi aktivnostmi, tema pa je bila dobro počutje.

Leila Posega Penko


(Število obiskov: 83)
Dostopnost